nedeľa 28. marca 2010

Kostol Sv.Mikuláša a "Turecký dom"

Významnými historickými pamiatkami mesta sú barokový kostol Sv.Mikuláša a renesančný kaštieľ "turecký dom".
Kostol na nachádza na návrší na juhozápade od hlavného námestia. Pôvodne ranogotická stavba prešla viacerými prestavbami:
r. 1326 - prvá známa prestavba
r. 1633 - prestavba v renesančnom slohu
r. 1740 - baroková prestavba, kedy získal kostol dnešnú podobu
Posledná významnejšia prestavba sa uskutočnila na prelome 19. a 20. storočia. V kostole sa nachádzajú 4 rokokové oltáre. Návršie okolo kostola je obohnané múrikom, v spojoch s prejavmi Ježišovej krížovej cesty.




Renesančný kaštiel "Turecký dom" si dal postaviť v rokoch 1556-1560 bratislavský župan Krištof Batthany, pôvodne ako lovecký kaštieľ. Do roku 1757 kaštieľ slúžil aj na zasadanie bratislavskej župy. Charakteristickým je nárožná valcová veža (bastion).
Kaštieľ počas 1.republiky slúžil väčšinou na úradnícke účely. Nachádzala sa v nej o.i. aj pošta.

Dnes kaštiel slúži ako sídlo turistickej informačnej kancelárie na prízemí, a na poschodí je mestské múzeum.

sobota 27. marca 2010

Obchod Jozsefa Jungköniga

Na konci 19. a začiatku 20. storočia jedným z najznámejších vydávateľov seneckých pohľadníc bol p. Jozsef Jungkönig. Vlastnil obchod na rohu dnešnej Lichnerovej ulice a Nám. 1.mája. Budova dnes už nestojí.
Jungkönigov obchod bol známy aj tým, že vo dvore domu prevádzkoval ako prvý kino, amfiteáter. Na nie príliš veľkom dvore mal natiahnutú bielu plachtu popri múre. Návštevníci sedeli na bežných drevených stoličkách. (Priestory tohto "kina" sú tiež zachytené na pohľadnici, ktorej vydávateľom je samozrejme on sám).
Zrejme bol dobrým obchodníkom, a vedel ako robiť reklamu vlastnému obchodu, a ešte na tom aj privyrobiť. V tom období pohľadnice, a zasielanie pohľadníc zažívalo veľké "boom". Takže jeho prvé farebné, litografickou technikou vyrobené pohľadnice s dlhou adresou zrejme išli dobre na odbyt.

Pohľadnica v secesnom štýle vyobrazuje už zmienený obchod, a dominantu mesta, kostol Sv.Mikuláša.

Pohľadnica č. 2388

Rubová strana pohľadnice s dlhou adresou

Adresátom bola freulein Isabella Szakovich v Malackách. Odosielateľom Irma Tlachata (?). Je datovaná 13.mája 1900 vo Svätom Martine (Szent Márton).



piatok 26. marca 2010

Pozvánka na potulky Sencom


Milí priatelia, chcem Vás týmto pozvať na virtuálnu prechádzku mestom Senec pomocou starých pohľadníc, dokladov poštovnej histórie a iných písomností.
Cieľom týchto stránok je priblížiť premenu mesta, poukazovať zákutia, ktoré už ani neexistujú. Tak isto by som rád vzbudil záujem čitateľov o filokartiu - zbieranie pohľadníc, nemých obrázkových svedkov premeny mesta.